6 Kasım 2009 Cuma

SP 2010 ile Beraber gelen İlişkisel Liste Desteği

WSS3 ile çalısırken ilişkisel listeler yaratmak desteklenmiyordu. Bu amaçla bir çoğumuz lookup fieldlar kullanmıstır. Veri tutarlılığı(referential integrity) sağlamak biz kendimiz birşeyler yapmadıkça desteklenmiyordu. Sharepoint 2010u geliştirenler bunu dikkate almıslar ve bir takım yeni featurelarla gene lookup kolonları baze alarak bir takım geliştirmeler sağlamışlar.
Lookup tipte bir kolon yaratmak istediğinizde, bir takım yeni seçenekleriniz olduğunu göreceksiniz. Gene hangi listeye lookup yapacağımızı ve value fieldımızı seçerken, sayfanın alt kısmında Veri tutalılığını koru gibi bir opsiyon sunulmuş( Maintain referential integrity).Bu opsiyonla ana listeden bir item silindiğinde bunun çocuk listeye de aktarılması ya da çocuk listede item varsa parent listede bu silme operasyonun engellenmesi gibi özellikler sağlanabilmekte.
Bununla kalmıyor geliştirmeler! Çocuk listede ana listedeki içeriği görüntülemek isteyebiliriz. Mesela faturalar listesine bakarken faturanın idsi haricinde fatura üzerindeki ismi de görüntülemek isteyebiliriz. Daha evelki versiyonda, bu amaçla listeyi sorgulayıp linq veya başka bir şeyle join yapmak için custom kod yazmamız gerekiyordu. Bilginize.. CAML artık join leri destekliyor, her ne kadar artık LINQ TO Sharepoint kullanıcağımız için camla pek gereksinim duymayacağımızı düşünmeme rağmen bu bilgiyi de vermiş olayım.. Neyse fazla dağılmadan konumuza dönmek gerekirse Sharepoint 2010 sürümünde çocuk listede Parent Listedeki birden fazla site kolonunu viewlarınızda kullanıp farklı viewlar hazırlayabiliyorsunuz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder